מהו אידאל היופי הנשי באינסטגרם?
מרדכי שקלאר כותב במאמרו (2005): המודל הבידורי משליך על התוכניות, הז'אנרים, וכמובן - על הפורמטים השונים. תוכניות חדשות, אקטואליה ואירוח פועלות על מוטיב הריגוש כגורם ההנעה העיקרי למשוך את הצופים, ובשל כך הן מעצימות קונפליקטים בצבעים של שחור לבן: דמויות קיצוניות, ולעתים הזויות, כובשות את המסך ומייצגות צדדים שונים של הוויכוח. לא נראה על המסך דיון העוסק במורכבות של הסוגיה. הצופה אינו זוכה, בדרך–כלל, לראות דמויות אנושיות מורכבות. המחיר של גישה זו מתבטא באובדן הניואנסים ובחיזוק המבט הסטריאוטיפי.
בחקר שלי עולה לדעתי, שגם באינסטגרם מודל זה בא לידי ביטוי ואף מוקצן, שימוש בעיצוב תמונות או פילטרים המציגים מציאות וורודה ומצוינת, צרכן האינסטגרם מכיר רק את הייצוגים של אושיות האינסטגרם כפי שהם רוצים שיראו אותם, כביכול בצורה "אותנטית".
בתמונות שבדקתי וחקרתי של הבנות מרשת האינסטגרם הן מציגות את חיי היום יום שלהן בצורה מושלמת, הן מצטלמות בחופים, יוצאות למסיבות, מתלבשות בסטייל, במותגים יקרים ונחשבים, לרוב בתמונותיהן מציגות לוקים חשופים ולפעמים גם מיניים. הן מציגות מציאות של "החיים הטובים" שהרבה מעוקביהן היו רוצים להיות בה, אך זה לא באמת משקף את המציאות האמיתית של חיי היום יום שלנו, וגם שלהן.
עוד באשר לתמונותיהן של מובילות האינסטגרם שחקרתי, גיליתי שאפשר לראות את המשותף בין ארבעת המובילות ובין התמונות שהן מפרסמות בעמוד האינסטגרם שלהן.
המשותף הוא, שבכל בתמונות המובילות מייחצנות או מפרסמות סוגים של מותגים כאלה ואחרים או חברות שונות של בגדים, בגדי ים, שמלות ועוד על גופן ומעלות את זה יחד עם קישור לאתר הרכישה ובכך הופכות את העוקבים שלהם לצרכני חברות מסוימות, ולרוב גם מתפרנסות מזה.
נוסף למשותף לתמונותיהן זה הקוד לבוש החשוף, כמעט כל התמונות של המובילות חושפות את גופן, בצורה מינית או סקסית שמעוצבת לפעמים בפוטושופ ובאמצעיים כאלה ואחרים שלא תמיד משקפים את המציאות האמיתית ואת מה שבאמת רואים בתמונה, דבר זה גורם לנערות לרצות להיראות מושכות, חושניות וסקסיות כפי שהמובילות המפורסמות שלנו נראות בתמונה בלבוש שהן לובשות.
פרמטר נוסף שניתן להבחין בו בתמונות המובילות המפורסמות ברשת האינסטגרם הוא הלוקיישנים שבהם הן בוחרות או מתבקשות להצטלם על מנת להעביר את המסר המתבקש או את האווירה הרצויה.
המובילות מצטלמות באולפנים עם רקעים כאלה ואחרים או יותר מכך מצטלמות בחופשות בחו"ל על נופים מפוארים או בווילות יוקרתיות שמעבירות אווירה ותחושה שכולם רוצים להיות בה. כשבכלל המטרה של הצילום הוא לשווק בגד ים מסוים, או חולצה כזאת ואחרת.
כל זאת ועוד כשהמובילות שלנו מנסות ורוצות להראות ולהעצים את האני העצמי שלהן, את השוני ואת הייחוד של כל אחת ואחת מהן במיוחד אבישג נגר, היא לדוגמא מצטלמת ברחובות או סמטאות, במגרשים מוזנחים, במקומות מבולגנים בתנוחות טיפה גבריות , או אפילו קצת זרוקות שנראה כי היא לא ממש משקיעה, אך עם זאת היא עדיין עובדת באותה טקטיקה שבה היא מפרסמת חברות , בגדים של מעצבים ומותגים שונים ולכן היא בעצם לא כל כך שונה משלושת המובילות האחרות שעושות זאת רק בצורה חיצונית מעט שונה ממנה, אך זהה לשלושתן, אדל פספלוב , דנה זרמון ונטע אלחמיסטר.
דוגמא טובה נוספת לסלב ואושית אינסטגרם מוכרת היא ריאהנה, איתי יעקב (2018) מציין בכתבתו כי לאחרונה מקבלת ריהאנה תגובות לא מעטות באשר למשקל הגוף שלה והשינוי במראה ונשפטת והיא החליטה – בחתרנות מעוררת רושם, יש להודות - לשחרר את הצורך ליישר קו עם הסטנדטרטים הבלתי הגיוניים של התעשייה, ופשוט לחגוג את הגוף שלה.
גם כשנשאלה בעדינות בראיון בחודש אוקטובר לאתר האינטרנט The Cut, "איזה מסר היית רוצה להעביר לנערות צעירות, שתוהות כיצד ללבוש בגדים שמתאימים לגוף שלהן, אבל גם יגרמו להן להרגיש טוב עם עצמן?", ענתה ריהאנה תשובה מתחמקת ומתחכמת: "יש לי את העונג ליהנות מגוף שמידותיו משתנות", אמרה. "יום אחד אני יכולה ללבוש משהו צמוד, ולמחרת או בשבוע הבא בגד בגזרת אוברסייז". בהמשך הוסיפה כי אופנה זה עניין אישי, וכל אחד צריך להתלבש על פי התחושה שלו: "יש לך שבוע רזה? שבוע שמן? האם חיזקנו את הזרועות בחדר הכושר השבוע? האם השבוע 'עשינו' רגליים? אני אוהבת לשחק עם צלליות, אבל אני חושבת שהדבר הכי טוב זה ללבוש את מה שנכון לגוף שלך".

דפנה למיש (2015) שואלת "מי מרוויח ומי מפסיד מהצגת נשים
כאובייקטים מיניים בפרסומות וכשבויות ברגש, רומנטיקה וצרכנות?". כפי שהראיתי בחקר שלי ייצוגי הנשים כאובייקטים מיניים קיימים גם באינסטגרם מתוך בחירה של המצולמות, הן בוחרות במודע להעלות תמונות שמעבירות מיניות ואידאל יופי כמו שמציג עולם הפרסום. ולכן, גם כביכול " המציאות" שהן מציגות היא מציאות מבויימת בפילטר ולא אמיתית.
לסיכום, ניתן להסיק מהחקר שעשיתי שאושיות האינסטגרם המוכרות והמפורסמות משמשות ככלי להעברת המסרים של התקשורת שמכתיבה לנו הצרכנים בעזרת מובילות באינסטגרם אידאל אחד שאינו משקף את המציאות האמיתית ויותר מכך יוצר מציאות חדשה, חלופית, מושלמת, חסרת פגמים, שאינה משתווה בשום צורה למציאות הגיונית ומציאותית.
נוסף על כך מביאה איתה סכנות למתבגרים ומתבגרות ונשים בפרט, רזון, מחלת אנורקסיה, שאיפה לשלמות ולפרפקציוניזם מוגזם, חוסר קבלה עצמית וחוסר ביטחון עצמי וזה ניכר ורואים זאת, מה שמשפיע גם בחברת היום יום. בקרב בני נוער בפן החברתי, חרמים חברתיים, שיימינג וכו, כל אלו הן תופעות של אידאל אחד מוכתב שאינו מתרחב לעוד אופקים אחרים ומגוונים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה