רשת האינסטגרם והשפעתה החברתית
מערכת mako סלבס (2014) פרסמה כתבה ובה טוענים כי גל ההדלפות הנוסף של תמונות העירום שנגנבו מה-iCloud הזכיר לנו שלא חייבים לעבור על החוק ולפרוץ לחשבונות פרטיים, כשאפשר פשוט להיכנס לרשתות החברתיות ולראות תמונות עירום שהמפורסמים בחרו לחלוק מרצונם החופשי. ומוסיפים:
"מחפשים סלפי לוהט של קים קרדשיאן? פשוט תלחצו על ה"פולואו". "
עוד בנושא השפעות חברתיות בעקבות האינסטגרם שי רינגל (2013)מפרסם בכתבתו באתר NEXTER כי רשת אינסטגרם תחת מתקפה בשנית, בכך שממשיכה לעודד אנורקסיה, תשעה חודשים אחרי שהפעילה מנגנונים שימנעו מתוכן שמעודד אנורקסיה, רזון קיצוני והפרעות אכילה, רשת האינסטגרם מוצאת את עצמה שוב מותקפת על ידי ארגונים נגד המחלה; הפעם הם טוענים: "היא לא עושה מספיק", הארגונים הנלחמים בהפרעות אכילה טוענים כי המדיה החברתית יכולה לעודד התנהגות מסוכנת עד גרימת מוות בכך שהיא עלולה להעניק את הרושם המוטעה שהפרעות אכילה הן בחירה אופנתית של דרך חיים ולא מחלה מסוכנת שיכולה להרוג.
רותה קופפר (2014) נקודת המוצא ברשתות החברתיות היא בהפרזה, בחנופה ובהדדיות. "מושלמת" אחת מתקזזת עם "מהממת" אחרת. נקודת האפס פשוט נמצאת במקום אחר. גם כשהילדים היו בפייסבוק – אי אז, הו כה מזמן, בשנה שעברה – הם הציגו בו יותר תמונות מאשר סטטוסים כתובים. צריך לזכור כי מדובר בעידן ה"אמ;לק" (ארוך מדי; לא קראתי). אבל עכשיו הם נטשו את הרשת החברתית הזאת, שבה ההורים שלהם מבלבלים את המוח, והעתיקו את הפעילות הנרקסיסטית שלהם לרשת החברתית המבוססת כולה על תמונות – אינסטגרם. היא משתמשת במאמר שנכתב באתר "טיים",שבו נכתב כי "הפשטות של אינסטגרם היא לעתים מטעה: אם מתבוננים מקרוב רואים שמדובר בסלע הקיום של החרדות של ילדות: דרך של ילדות בחטיבות הביניים ובתיכון לגלות מה באמת חושבים עליהן ('האם התגובה על השמלה שלי היתה אמיתית או בצחוק?'), מי מחבב אותן ('למה לא כללו אותי בתמונה?'), כמה אנשים מחבבים אותי (יש כבר מה שמכונה insta—shame)... הלייקים הם דרך ציבורית, מוחשית, לאשש את המעמד החברתי של ילדה באשר היא".
ייצוגי נשים ומיניות בתקשורת וברשתות חברתיות
השנה עלתה מדונה על במת טקס לקבלת פרס אשת השנה של מגזין בילבורד והתייחסה להיותה אישה וליחס כלפיה וכלפי נשים בכלל בעולם התקשורת והבידור. בנאומה טענה מדונה בעצב רב כי האישה יכולה להיות יפה, חמודה וסקסית אך לא חכמה מידי. היא תיארה בנוסף את תופעת המיזוגניה (שנאת נשים) ואת אפליית הגיל בתקשורת, כלומר כאשר אישה מגיעה לגיל מסוים היא אינה יכולה לייצג את התרבות הפופולרית או להיות על עמוד מגזין ולהכתיב מהו אידאל יופי משום שהיא לא צעירה כמו שהיתה בעברה.
גם אביגיל אגלרוב (2015) טוענת במאמרה להשפעת ייצוגי נשים בתקשורת על החברה. היא טוענת כי "לא כולם מבינים את משמעות הצגת התמונות על שערי מגזיני אופנה הכוללים תמונות שהשתנו באופן משמעותי באמצעות הפוטושופ. מצגי שווא אלו חודרים לטלוויזיה, לוידיאו ולמותגים אהובים ברשת האינטרנט. הפוטושופ נמצא בכל מקום. בעוד שהרוב המכריע של תמונות נשים שהשתנו באופן דיגיטלי, כך משתנות גם התפיסות הציבוריות לגבי מה נורמאלי, בריא יפה ובר השגה".
במאמר נוסף אחר שנכתב על ידי אביגיל אגלרוב בנושא הפוטושופ היא טוענת שלא כולם מבינים את משמעות הצגת התמונות על שערי מגזיני אופנה הכוללים תמונות שהשתנו באופן משמעותי באמצעות הפוטושופ. מצגי שווא אלו חודרים לטלוויזיה, לווידאו ולמותגים אהובים ברשת האינטרנט. היא מוסיפה כי הפוטושופ נמצא בכל מקום. בעוד שהרוב המכריע של תמונות נשים שהשתנו באופן דיגיטלי, כך משתנות גם התפיסות הציבוריות לגבי מה נורמלי, בריא יפה ובר השגה ומה לא מציאותי ומעוות בהבניית המציאות של התקשורת.
תו תקן חשוב נוסף אשר מציג עדי ברקן הידוע בצילומי האופנה והדוגמנות מתייחס לכך שמוכרחים לשים סוף לרזון הקיצוני בצילומי האופנה ומעתה ואילך התמונות שיתפרסמו ב"ידיעות אחרונות" לא יעברו הצרת היקפים בפוטושופ. יואב בירנברג מציג לפנינו כי תרבות היופי והאופנה מוכרת לנו פנטזיה, וכיום אין כמעט צילום אופנה שלא עובר עיבוד ממוחשב כדי לגרום למצולמת להיראות רזה יותר, לעיתים באופן קיצוני. אפילו צילומים של דוגמניות רזות עוברים עיבוד ממוחשב, עד שהן נראות כמו ברבי לא מציאותית. על פי דבריו המצב הפך להיות מסוכן - בריאותית ונפשית. יותר ויותר נערות אשר נחשפות לצילומים של דוגמניות ומפורסמות אינן מבינות שמדובר באשליה. מבחינתן, זהו האידאל.
הנאום הנסער של מדונה: "קראו לי שטן” -
בכתבה זו ניתן לראות את הכוכבת הגדולה מדונה פונה במסר חשוב "כנשים, אנחנו חייבות להתחיל להעריך את עצמנו ואת הערך של עצמנו ושל אחרות” היא תיארה את המציאות העגומה של נערות ונשים ברחבי העולם. "אם את בת, את חייבת לשחק את המשחק. מותר לך להיות יפה וחמודה וסקסית, אבל אל תהיי חכמה מדי. שלא תהיה לך דעה שחורגת מהמקובל". היא מנתה את ה"חטאים" הנשיים בעולם גברי. "אבל הכי חשוב - אל תתבגרי, כי גיל הוא חטא” - כלומר שנשים מגיעות לגיל מסויים הן אינן שוות משהו והן מהוות זיכרון בלבד , כלומר אינן יכולות לייצג או להיות על עמוד מגזין ולהכתיב מהו אידיאל יופי משום שהן לא צעירות כמו שהיו בעברן."
עוד באשר לנושא זה מתקשרים דבריו של איתי יעקב בנוגע לשער של המגזין הידוע "ווג" שבא לפרסם גיליון "העצמה" עם דוגמניות בשלל גוונים וגדלים, אך בירידה לפרטים טוען יעקב כי נחשפת תמונה של שנאת נשים, ונעשה ההפך הגמור ממטרת הגיליון. הוא טוען כי מסתירים מהצרכנים את המציאות הגלויה לעין בעזרת טריקים מגוחכים שהמגזין עשה בכדי לטשטש את נוכחותה וממדיה של אשלי גרהאם אחת ממובילות גיליון "העצמה" זה ונבחרת נשות המידות הגדולות בצילום כשנראה כי מבין כל הדוגמניות גרהאם היא היחידה שמסתירה את הירך בעזרת היד.
השפעת הרשתות חברתיות על הדימוי עצמי
עוד קמפיין המתקשר לאידיאל היופי הוא הקמפיין של dove שמטרתו היא להוכיח כיצד אידיאל היופי המוטעה גורם לירידת ביטחון בקרב נשים וכתוצאה מכך, לבריחה מתמדת שלהן מהמצלמות, ובכלל, לשים דגש על כך שב-dove מקפידים באופן קבוע לצאת נגד תפיסת היופי הנשי המקובלת הכוללת בין היתר צילום דוגמנות של דוגמניות רזות, ניתוחים פלסטיים ותרבות פוטושופ הגורמות יחד לירידה משמעותית בביטחון ובהערכה העצמית של נשים בעולם.
כעת החליט "ידיעות אחרונות" לצאת בפניית מסר חשוב לציבור הצרכני ולשנות את הכללים בכדי לצאת במהלך לעידוד דימוי גוף בריא, זאת בעזרת הפסקת השימוש בפוטושופ והצרת היקפים בצילומי דוגמנות ומקביל הפסקת העסקת דוגמניות ופרזנטוריות בעלות רזון קיצוני.
בסרטון הנ"ל טוענים כי רשת האינסטגרם עלולה לפגוע בדימוי הגוף, ואף לגרום לבעיות שינה , בנוסף טוענים כי רשת האינטגרם ממכרת יותר מסיגריות ומאלכוהול.
אושיות אינסטגרם מובילות ומשפיעות
העיסוק בייצוגי נשים ובאידאל היופי הנוכחי והמקובע בתקשורת נמצא כיום בדיון ער במיוחד בעולם הפרסום והשיווק ובעיקר בעידן המתקדם של הרשתות החברתיות , שם נעשה שימוש רב באמצעי עיצוב לרוב פוטושופ בתמונות של ידוענים על מנת למכור אידאל יופי שלרוב אינו מציאותי.
אם כך נושא הדילמה שלי הוא אידאל היופי בימינו בקרב בני ובנות הנוער במגזינים וברשתות חברתיות הרווחות וכיצד השפעותיו של אידאל זה בא לידי ביטוי בחיי היום יום בקרב בנות הנוער ונשים בפרט.
(אושיית אינסטגרם)ובעולם הרשתות החברתיות הנושא של אידאל היופי המקובע והלא מציאותי גם כן תופס תאוצה וישנם ידועניות שנוקטות עמדה בעניין. לדוגמא חן טל היא כוכבת רשת בולטת בישראל בעלת עוקבים רבים באינסטגרם שהתפרסמה באמצעות הפרובוקטיביות שלה והעלתה תמונות וסרטונים חושפניים שנתנו לה תאוצה רבה בתקשורת, אך כאשר בשנה האחרונה נכנסה חן טל להריון ולאחריו חייה השתנו בעיקר המראה החיצוני לאחר הלידה הקשה והיא לא שתקה בעניין הטבעיות של אישה ושאין נשים שבאמת מרגישות רזות והריונם לא מזיז להם ושהכל בעצם שקר אחד גדול כאשר דוגמנית ידועה תצא מבית החולים לאחר הלידה מחוייכת רזה ולבושה בבגדי מעצבים.
בתאריך 14.9.16 פרסמה חן טל בעמוד האינסטגרם הרשמי שלה את הפוסט הבא:
"כל שבוע מופיעות במדורי הרכילות כתבות על סלב כזו או אחרת שהשתחררה מבית החולים. איכשהו תמיד הן לבושות בג׳ינס צמוד וטי שירט, לפעמים בשמלה קצרה שחושפת זו רגליים דקיקות וארוכות וחיוך ענק מרוח להן על הפנים כאילו כלום לא קרה! כאילו אצלן הגוף לא עבר את הטראומה של הלייף, כאילו הן לא מדממות ויש להן חיתול בין הרגליים, כאילו להן אין עיגולים שחורים מתחת לעיניים אחרי לילות לבנים, פשוט כאילו החסידה הניחה להן את התינוק בעריסה. אתן יודעות איך אני השתחררתי מבית החולים? עם אותה שמלה שלבשתי בחודש 9 שחשפה זוג רגליים צולעות שמלאות בשיער ובצקות, עם שיער סבוך אסוף לקוקו ספונג׳ה ומשקפי שמש ענקיים שיכסו פנים מותשות. וזה מעצבן אותי! זה מעצבן אותי לאאלה כי אני יודעת שאצל כולן זה ככה. אבל למה אף אחת לא מדברת על זה לעזאזל? למה עשרות ומאות אלפי נשים צריכות לאכול את עצמן מבפנים שהן לא נראות ככה, כמו אותן סלב במדורי הרכילות ולהיכנס לעוד יותר דאון עם עצמן? ..."
בהמשך לדבריה חשפה כיצד היא נראתה לאחר ההריון האישי של בנה כמה קילו העלתה, מה לבשה לאחר הלידה וכמה זה טבעי וקורה לכולן. והעבירה מסר חשוב לעוקבי האינסטגרם שלה ובמיוחד לנשים:
" אני רוצה לתת הרגשה טובה לעוד אמהות טריות או אמהות שבדרך, ולהגיד לכן שלא משנה אם את מפורסמת או לא, אם יש לך מיליון עוקבים או רק מאה, כולן נראות ככה, כולן עוברות את אותו דבר. יש כאלו שמסתתרות מאחורי זה ויש כאלו שלא. אני החלטתי שלא. אז זו אני בלי פילטרים ובלי עריכות, שבוע אחרי הלידה. הבטן רופסת, החזה כואב, התפרים כואבים והכל מדמם אבל כן, זה באמת עובר, ובאמת ההרגשה משתפרת, במיוחד כשאת מחזיקה את האוצר המיוחד שלך בידיים ומתמלאת בדמעות של אושר, שמחה וגאווה, כל מה שעברת נשכח".
תמונות מעמוד האינסטגרם של חן טל לפני ההריון ואחריו:

עוד באשר אושיות האינסטגרם המשפיעות ברשת החברתית טוענת רותה קופפר בכתבתה (2014) כי הפרצופים המכוערים הן גם "השפעה של סלבס", מסבירה תלמידת י"א אחת על עולמן של הצעירות ממנה. "אחרי שמיילי סיירוס הוציאה לשון כולן הצטלמו כך". טענה אחרת היא שזה חלק מההשפעה ההיפסטרית, מסבירים המלומדים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה